Letecká meteorologie – upoutávka

3.6.2022 000 23:41

Původně jsem tento příspěvek chtěl pojmout jako recenzi, ale jak se ukázalo recenzovat odbornou knížku je věc složitá a vlastně porovnávat dvě poměrně odlišné knížky na podobné téma může být vůbec krajně ošidné. Proto jde spíše o takovou upoutávku, než o seriózní počin recenzenta (nezaměňovat s reklamou :).

Počasí a tedy i meteorologie jako věda zabývající se atmosférou je pro létání dost podstatná záležitost, dokonce řekněme naprosto klíčová pro bezpečné provedení letu (na rozdíl od jiných dopravních prostředků).    Je tedy o letecké meteorologii dobře toho vědět co nejvíce a umět se orientovat v meteorologických jevech a jejich vzniku. Rád bych proto ctěné čtenáře upozornil na dvě, resp. tři publikace:

Tou první je Letecká meteorologie (2017) –  od RNDr. Petra Dvořáka.   Petr Dvořák dlouhá léta pracuje jako letecký meteorolog ČHMÚ a zároveň je pilotem  kluzáků a ULL. 

Knížka samotná obsahuje záplavu informací z letecké meteorologie ,  vše popsáno srozumitelnou formou, ovšem dopodrobna, kdy se autor nespokojil jen s tím, že to „tak je“ , ale vysvětluje  proč, případně jak se toho dobrat a dopočítat.  Jedinou slabou stránkou knížky je černobílá podoba, což je u některých obrázků/fotografií škoda, v každém případně se na  cca 450 stránkách dozvíte snad vše, co se týká počasí a létání.

Druhou užitečnou knížku či spíše sešit představuje sborník článků RNDr. Jacka Keruma Praktická meteorologie pro piloty od Flying Revue.  Publikace je o poznání tenčí  (88 str. A4) , tedy zákonitě nepostihuje tolik témat jako Dvořákova,  z druhé strany je ovšem barevná a jednotlivá témata jsou tak nějak zjednodušena-zkomprimována pro snadné pochopení/úsporu času, což může být určitá výhoda (prokousat se Dvořákem totiž chvíli trvá).

Při ceně  550  Kč x 275 Kč je to dilema….nejlépe mít obě ;).

Třetí knížkou tak nějak mimo meteorologickou soutěž je Atlas oblaků (2022) opět od Petra Dvořáka  –  kniha je naprosto jedinečná v popisech jednotlivých typů oblačnosti, způsobu vzniku, ale především záplavě barevných fotografií s precizními popisky, tudíž pak nečiní čtenáři (nejen) na jedné fotografii problém poznat Cumuls, Altocumulus  či Stratocumulus ad.  Knížka je možná na první pohled méně  „létací“, ale určitě ne méně zajímavá, naopak se v ní uvádí do barevného života informace z Letecké meteorologie, v každém případě velmi pěkně zpracovaná.

….tedy asi nakonec je nejlépe mít všechny tři.  J